свещеноиконом Стоян Махлелиев

Стоян Махлелиев

Отец Стоян Махлелиев e роден през 1964 г. в с. Раздол, Благоевградско. Завършва Софийската духовна семинария и Софийската духовна академия. Осем години е свещеник в Неврокопска епархия и петнадесет години във Варненска и Великопреславска епархия.
Дълго време е и.д. игумен на Епархийскиманастир „Св. св. Константин и Елена” в едноименния курорт край Варна.


Родител е на идеата православно вероучение да се преподава като редовен предмет в българското училище, като години преподава същия като свободно избираем в СОУ "Св. Климент Охридски" във Варна.


След Библията, Отец Стоян обича да цитира най-много Митрополит Климент (Васил Друмев):


"Да не забравяме никога: Има православие у нас, има и български народ! Няма православие - няма и български народ!"

Интервюта на отец Стоян Махлелиев

27.10.2013 - Ужасяващи истории за хора, обладани от зли духове - Карбовски - TV7

Ужасяващи истории за хора, обладани от зли духове

Екзорсистът Стоян Махлелиев от Варна разказа ужасяващи истории за обладани от зли духове хора. Много са българите, които страдат, но не знаят къде да потърсят помощ. Повечето ходят на врачки и баячки и нещата стават още по-лоши, каза гостът. Затова всеки един свещеник трябва да проповядва да не се ходи при гадатели и екстрасенси, призова той.

По думите му има голяма разлика между хората с психични проблеми и тези, които са обладани от зли духове. Във втория случай те си живеят нормално, ходят на работа, много от тях са на високи позиции в обществото. Дяволът обича разправиите и затова често се вселява в политиците, които непрекъснато се карат.

От друга страна, около 30% от настанените в психиатрии не са за там, заяви отец Стоян. Той посъветва хората да проявяват смирение и търпимост, за да не предизвикват злите сили. Гордостта е онова, което ги провокира, допълни гостът.

23.10.2013 - Екзорсистът отец Стоян Махлелиев - Вестник Шоу бр.42 стр46-47

Екзорсистът отец Стоян Махлелиев: Сатаната се е вселил в Теодора Стефанова и Ванга. Депутати, артисти и учени са искали да гоня обсебилите ги зли сили - Вестник Шоу бр.42 стр46-47

17.10.2013 - Игумен гони демони край Варна - www.standartnews.com

Игумен гони демони край Варна - www.standartnews.com

16.10.2013 - Свещеник води битка с демони във Варна - www.reporterbg.com

Свещеник води битка с демони във Варна-www.reporterbg.com

16.10.2013 - Отец Стоян Махлелиев: Разтревожен съм от влиянието на демонските (бесовски) сили над човеците - www.nakratko.bg

Отец Стоян Махлелиев: Разтревожен съм от влиянието на демонските (бесовски) сили над човеците - www.nakratko.bg

16.10.2013 - В манастир край Варна гонят демони с екзорсизъм - www.varnautre.bg

В манастир край Варна гонят демони с екзорсизъм - http://www.varnautre.bg

13.02.2013 - Книга за смисъла на живота - ТВ Черно море

Представяне книгата "Смисълът на живота"
с автор отец Стоян Махлелиев
в сутрешния блок на ТВ Черно Море. Рубрика "Щрихи от деня" - Дамяна Стойчева и Велин Пенев.

09.02.2013 - Книга за смисъла на живота - Вестник Дума

"Смисълът на живота" на отец Стоян Махлелиев е книга, обобщаваща опита на един свещеник от Варна в духовното обгрижване на православните християни и е плод на неговите наблюдения над вълненията и проблемите, които днешният човек, заразен от безбожието и егоизма, се мъчи безуспешно да разреши.

Обикновено ние се питаме за смисъла на живота, когато преживеем разочарование или нещастие, когато се осъзнаем като неуспехи, вкарани от обстоятелствата в задънена улица. И се корим, че сме лишени от късмет, воля, амбиции, че не сме се съобразили със силните на деня и не сме използвали открилите ни се възможности. Но смисълът на живота е в това постоянно да се уповаваш на Бога, да молиш неговата помощ и закрила, да живееш нравствено. Да познаеш Бога, Който казва: "Аз съм Пътят, и Истината, и Живота!"

Отец Стоян познава човека и затова така внимателно и грижовно показва неговите днешни несгоди и още по-внимателно и грижовно го съветва какво да прави, къде да търси изхода и как да постигне "Царството Божие", което е в него самия. Това прави книгата изключително полезна, необходима и навременна. Искам специално да подчертая, че тя е написана много увлекателно, на хубав български език, писателски дори. Самият отец е отличен проповедник и изповедник и се ползва с уважението, доверието и обичта на християните. Жанрово това е есеистична книга, но и книга с разкази за житейски истории, богословски коментари, напътствия и изследване на душевността на съвременния българин.

Такива книги у нас липсват, а тези, които се превеждат, са малко и не достигат до масовия читател. Затова е радостно, че се е намерил един свещеник от Варна, който с благословията на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил е написал книга, в която да намерим смисъла на живота. Ако бъде издадена, тя ще запълни една съществена празнина и ще обогати духовния живот както на град Варна, така и на цялата страна.

09.02.2013 - Книга за смисъла на живота - Панко Анчев, Вестник Дума брой 33

29.01.2013 - Българската църква е все по-близо до хората - Вестник Монитор

Иконом Стоян Махлелиев, главен координатор на Обществения комитет за православни ценности "Св. цар Борис-Михаил" във Варна

Вероучението се връща в училищата, изградихме над 30 храма и социални центрове за младежи

- Варна е пионер в популяризирането на православните ценности в най-новата ни история, как бе поставено началото и какви цели си поставихте?

- Общественият комитет за православни ценности "Св. цар Борис-Михаил" във Варна е създаден по инициатива на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Основните му цели са развитие и съхраняване на православните ценности и добродетели, както и изграждане на православни храмове и манастири заедно със съпътстващата духовна и социална инфраструктура, в т.ч. духовни центрове за работа с младежта и православни центрове за социално подпомагане на нуждаещи се граждани.

- Кога беше положено началото на тази дейност?

- Учредителното събрание бе проведено на 25 май 2004 година в залата на Духовно-просветния център "Свети Архангел Михаил". Участвуваха представители на повечето местни държавни, общински, военни, медицински, военномедицински, съдебни и други институции като прокуратура, висши училища, културни и обществени дейци, журналисти, юристи, банкери, бизнесмени и др.

- Каква организация беше изградена, за да бъде наистина обществена, а не само църковна структурата?

- Избран бе 11-членен организационен съвет, оглавен от негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и трима заместници, сред които е и настоящият областен управител Коста Базитов. Главен координатор съм аз - иконом Стоян Махлелиев, а секретар Милчо Мирчев. Избрани бяха още комисии за "Духовно-просветна дейност", "Православие и медии", "Поземлена комисия", "Правна комисия", "Социално-милосърдна дейност", "Строителни и ремонтни дейности", "Физическа култура", "Кадри" и "Евро комисия", в които участват общо около 120 изтъкнати варненски общественици.

- Какво обединява тези хора с различни професии и възможности, които работят широк спектър от дейности?

- Интересът и съпричастността на всички идват от необходимостта от сътрудничество за активна дейност по отношение на православните ценности и обединяване на силите на отделните институции за тяхното развитие и популяризиране. Тази форма е полезна, защото никой не упреква другия за несвършена работа, а всички заедно отстояваме православните истини.

- Какво показва равносметката на свършеното от създаването на Обществения комитет за православни ценности през май 2004 година досега?

- През тази година се навършват 175 години от построяването на прекрасния варненски храм „Св. Атанасий”. През 1961 г. с нареждане на местните власти той бе превърнат в музей за старинни икони, но ние го върнахме на варненци като храм, в който се служи и едновременно с това се запазва и иконната експозиция, която и досега е обект на внимание от туристи и ценители на иконописта. В сградата на друг варненски храм "Св. Архангел Михаил" също дълго време се помещаваше Музеят на Възраждането. И тази сграда с двора бяха върнати на църквата. Там сега е душепопечителският център за обгрижване на наркозависими, провеждат се катехизаторски беседи, курсове по иконопис и църковно пеене, подготвят се няколко печатни издания с благословията на варненския митрополит Кирил. Сред придобивките е и новото крило на манастира „Св. Константин и Елена”. Най-голямата победа за нас обаче е, че си върнахме манастира “Свети Панталеймон” в местността Патлейна край Велики Преслав. Той стана собственост на митрополията, след като варненски бизнесмен купи сградата през 2006 г. за повече от 600 хил. лв. и през 2008 г. я прехвърли на владиката, а той изтегли кредит, за да я плати. Идеята на митрополит Кирил и на преславските свещеници е да направят манастира действащ, с обособен духовно-просветен център, библиотека, конферентна зала, килии за монасите и хотелска част за религиозен туризъм. Това е залегнало и в основата на проекта за възстановяване на сградата, с който Варненската и Великопреславска митрополия ще кандидатства за европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони. За нас това място е от особено значение, защото на метри от сградата се намират останките на стария манастир “Свети Панталеймон”, в който са творили учениците на св. Кирил и Методий и където се оттегля от престола цар Борис Михаил и отстъпва властта на Симеон. Не на последно място трябва да отбележим и строителството на най-новия варненски храм „ Св. Прокопий Варненски”. Строителство, каквото във Варна не е правено от 100 години насам. Ако се погледне територията на епархията, то ще стане ясно, че за тези години са възстановени и построени над 30 нови църкви и параклиси.

- Как се работи за популяризирането на вярата сред децата и младежите?

- От учебната 2009/2010 г. всички ученици във Варна вече имат възможност да изучават предмета религия като ЗИП или СИП в училищата и извънкласната форма “Християнски ценности и традиции” към Общински детски комплекс. Родителите, които искат да предпазят детето си от наркотиците, престъпността и сектите и желаят да бъде добър, отговорен и стойностен човек, приобщават децата си към православните ценности и християнската религия. Желаещите да изучават този предмет или извънкласна форма заявяват това писмено, чрез молба до директора на съответното учебно заведение. Подготвили сме и проект - концепция за обучението по вероучение като учебен предмет в общообразователните училища в цялата страна.

- Какво е значението на Седмицата на православната книга, която се провежда вече 14 години поред?

- Да, Варна наистина 14 години поред организира "Седмицата на православната книга". Форумът няма аналог в България, а и в православния свят и се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Проявата е част от културния живот на Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят. Варненската и Великопреславска света митрополия като основен организатор вижда в проявата продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа. Нашият град и всички варненци можем да се гордеем с уникалната проява в своя културен афиш, в който съорганизатори са Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи” и Балканският православен младежки съюз.

- Какво се прави за подпомагане на борбата с бича на съвременната младеж - наркотиците?

- Имаме изграден Православен център за духовно обгрижване на наркозависими, който е единствена по рода си организация в България, която денонощно обгрижва наркозависими младежи и използва православна методика в работата си. Енорията към храм "Св. Цар Борис" развива грижата за наркозависими и изпаднали в беда младежи от 1999 г. насам. В този смисъл центърът съхранява уникален опит, съдържащ няколко годишни целенасочени усилия. Този опит се доказва всеки ден с изпълняването на постоянен и осъзнат християнски дълг към спасяването на човешки животи чрез православен път към Бога. Обгрижването на наркозависимите не е просто в преодоляването на зависимостта, а в цялостна православна подготовка за по-висш християнски живот. В него работи и екип от сътрудници, като има катехизатор, 3 психолози, нарколог, 2 духовници, юрист, компютърен специалист и един организационен консултант. Немалък е и екипът от доброволци от всички нива на гражданското общество, които помагат.

29.01.2013 - Българската църква е все по-близо до хората - ДОБРОМИР РАДУШЕВ, Вестник Монитор

03.12.2012 - Варненски свещенник разкрива как да разпознаем обладания от демони - Петел.бг

Видеодоказателство за борба с демон беше заснето във Варна.

Битката се води от страна на свещеноиконом Стоян Махлелиев – служител в манастира „Св. св. Константин и Елена“ и в църквата „Света Петка“. Той е и първият свещеник, написал книга по въпроса. Със заглавие „Смисълът на живота“, тя засяга теми като гордост, празнословие, алчност, богатство, технологии, семейство, магьосници, суеверия и др.

Героят във видеото, т.е. жертвата, се оказал мъж, бизнесмен, който в един момент започва да говори за себе си в трето лице, и то с друг глас. Очите му се изцъкляли и сменял рязко поведението си. Когато носел разпятие, частично се опазвал, но понякога дори не чувал какво произнася „другото присъствие“ чрез него. Затова отецът започнал да го изповядва и дори да разговаря директно със съществото в него, за да го прогони. В отговор духът ясно заявявал своя ужас от кръстове и Киприянови молитви, докато не бил окончателно победен, а човекът - спасен.

Навярно неведнъж или два пъти ви е правило впечатление неадекватното поведение и излъчване на хора от обкръжението ви. Дори пред себе си всеки може да признае, че не разбира защо е говорил и постъпвал по неконтролируемо жесток начин към някого в определени моменти – с думи или дела. Всичко това се дължи на факта, че светците стават все по-малко, а хората масово са подложени на постоянни атаки от страна на злото. Не е нужно да сте религиозен догматик, за да се досетите, че това, което се случва днес с човечеството – агресия, насилие, самоубийства, наркозависимости и зверства, не е някакъв край на света, а предречените в писанията на библейските пророци „Последни времена“, след които се очакват „Ново небе и Нова земя“. За да попречи на този Божи промисъл, Князът на този свят обаче се бори с всички сили.

Затова в момента законите на живота затягат своята примка около човеците - единствените представители във Вселената, в които и тъмните, и светлите същества имат равен достъп - според личния избор на потърпевшите. Тук не става въпрос за познатите „зелени човечета“, защото отдавна духовната наука е доказала, че Космосът е пренаселен. На обитателите му не са нужни нито летателни апарати, нито скафандри. Те могат да проникват директно в съзнанието и да направляват волята на избраника си „землянин“. Ако са от „тъмните“, то под тяхно влияние хората попадат в психолечебници, където ги тъпчат с успокоителни и ги затварят още по-здраво в капана, без шанс за избавление. По-големите късметлии могат да се озоват в ръцете на свещеник, баячка или опитен маг окултист, и то пак с голяма доза шанс и познание, за да не бъдат излъгани.

Ако и това не е доказателство за скептиците, то нека всеки наблюдава обкръжението си, защото подобни случаи не са един или два днес заедно със зачестилите самоубийства и масово отнемане на животи. Отец Стоян обяснява, че причината за обсебване са греховете. Те биха могли да бъдат заснети със специална апаратура от модерната медицина като дупки в биополето – типична врата за невидимите влияния.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ОБЛАДАНИЯ ОТ ДЕМОН

Симптомите на обсебване обикновено са промяна в погледа, изцъкляне на очите, агресия, проговаряне с друг глас или в нетипичен за жертвата стил. В такъв случай душа на убит или починал с неразрешени проблеми човек, която е лишена от тялото си, търси податлива личност сред живите, за да стъпи отново на земята, обясняват духовни изследователи.

В друг случай същество, което принадлежи към трите вида познати в науката за Духа сили на мрака – луциферически, ариманически и азури, се вмъква директно през биоенергийната човешка обвивка. То измества или замъглява съзнанието и започва да действа вместо личността. За околните обаче изглежда, че човекът е полудял.

Според езотеризма някой може дори от раждането си да е податлив към обсебване поради нарушаване на важни закони още в предишните му животи на земята. Нарушаването е познато с термина „грях“, независимо че църквата е отхвърлила доктрината за прераждането, което не пречи на хората да откриват все нови и нови доказателства за съществуването му.

ЕКЗОРСИЗМЪТ Е ПРАКТИКА ЗА ПРОГОНВАНЕ НА ЗЛОТО

Екзорсизмът е древна практика за изгонване на демони или други зли духове от човек или място. Широко използвана е в католическата традиция. По-малко овладяна е в православието и протестантството, но е приложима и до днес. Екзорсистите обикновено са църковни служители със свръхестествени умения, които използват молитви и заклинания в името на Бога и ангелите.

Извън храмовете подобни дейности извършват маговете окултисти, или понародному - баячи, стига да не са шарлатани. Те се изправят директно срещу демона в името на Бога, но без пряка висша намеса. Те провеждат битката сами и могат да понесат поражения върху себе си, защото бъркат в съдбата на потърпевшия. Магиите са най-прекият път за предаване на демони, особено когато жертвата има сериозни грехове. Най-големият екзорсист на Земята е бил самият Исус Христос. Според Евангелието той изважда зли същества от „бесноват“ и ги предава на стадо свине, които се издавят в река.

По пътя към Христос обаче всичко си има своята цена и ако жертвата не даде своя дан чрез осъзнаване на греха и чрез веществена отплата, поискана от Сатаната, злото може да падне върху всички в ситуацията. Дори силната любов или роднинската свързаност могат да станат мост за „заразяване“ с демонизъм, заради саможертва например.

Институцията църква признава екзорсизма, който е окултна борба с невидимото, но отрича тези, които я извършват без духовен сан, защото са извън системата й.

От трите клона на християнството православието е доказано като най-мистичното направление, но силата му зависи и от самите свещенослужители, става ясно от многото случаи напоследък.

03.12.2012 - Варненски свещенник разкрива как да разпознаем обладания от демони - Виолета Гурнакова, Петел.бг

15.11.2012 - Лечебната вода в манастира "Св. Св. Константин и Елена" - Youtube.com

Интервю за Лечебната вода в манастира "св.св. Константин и Елена" -
отец Стоян Махлелиев

06.11.2012 - Смисълът на Живота от отец Стоян Махлелиев - Youtube.com

Видео обръщение по повод издаването на книгата "Смисълът на живота"
отец Стоян Махлелиев

09.04.2010 - Духовници подготвят деца за изпити - Вестник Народно дело

09.04.2010 - Духовници подготвят деца за изпити - Вестник Народно дело

08.04.2010 - Епархийските съветници Данаил Добрев и Юлиян Гендов дадоха пример на бизнеса във Варна - Радио Фокус

08.04.2010 - Епархийските съветници Данаил Добрев и Юлиян Гендов дадоха пример на бизнеса във Варна - Радио Фокус

19.12.2009 - Семейство се сдоби с рожба след молитва - Вестник Народно дело

19.12.2009 - Семейство се сдоби с рожба след молитва - Вестник Народно дело

24.10.2009 - Чудесата в манастира “Св. Св. Константин и Елена” извират - Вестник Народно дело

24.10.2009 - Чудесата в манастира “Св. св. Константин и Елена” извират - Вестник Народно дело

12.02.2009 - Пред мощите на свети Валентин се правят все по-често венчавки - Вестник Черно море

12.02.2009 - Пред мощите на свети Валентин се правят все по-често венчавки - Вестник Черно море

12.02.2009 - Мощи на Свети Валентин се пазят във Варна - Булфото

12.02.2009 - Мощи на Свети Валентин се пазят във Варна - Булфото

02.07.2007 - Нека дадем своя отпор, за да спасим нашите деца - Днес +

02.07.2007 - Нека дадем своя отпор, за да спасим нашите деца - Днес +

22.02.2007 - Трябва ни лоби за въвеждането на вероучение в училищата - Вестник Черно море

22.02.2007 - Трябва ни лоби за въвеждането на вероучение в училищата - Вестник Черно море

17.01.2007 - Ако вероучението не влезе в училище, започваме протести - Вестник Черно море

17.01.2007 - Ако вероучението не влезе в училище, започваме протести - Вестник Черно море

05.12.2006 - Мястото на свещенника е сред децата в училище - Вестник Атака

05.12.2006 - Мястото на свещенника е сред децата в училище - Вестник Атака

01.12.2006 - Предмет «Вероучение» столь же необходим в школьной программе, как и любой другой - Официален сайт на Московския патриарх

01.12.2006 - Предмет «Вероучение» столь же необходим в школьной программе, как и любой другой - Официален сайт на Московския патриарх

20.11.2006 - Позиция - Православие.бг

20.11.2006 - Позиция - Православие.бг

22.10.2006 - Има ли място за предмет Религия в българското средно образование - БНР

22.10.2006 - Има ли място за предмет Религия в българското средно образование - БНР

02.09.2006 - Хиляди българи искат децата им да изучават религия в училище - Вестник Черно море

02.09.2006 - Хиляди българи искат децата им да изучават религия в училище - Вестник Черно море

02.12.2004 - Мисията на духовника е да бъде навсякъде - Вестник Черно море

02.12.2004 - Мисията на духовника е да бъде навсякъде - Вестник Черно море